Schrijver Dichter Columnist

Rookworst

hemaworst.large.jpg

Vandaag heb ik mijzelf een bijzondere opdracht gegeven. Ik wandel naar het Heerlense winkelcentrum ’t Loon en neem daar plaats op het terras, voor de uitgang van de Hema. Het terras wordt niet door de Hema geëxploiteerd, maar door een kleine zelfstandige ondernemer. Je zit daar droog, want overdekt, maar mist wel de frisse buitenlucht. Althans wat wij tegenwoordig frisse buitenlucht noemen. Waarschijnlijk denkt u nu, zit hij alweer op een terras, die man doet niets anders! Dat klopt, maar soms zit ik niet op een terras, dan schrijf ik deze stukjes. Ik ga één uur lang tellen hoeveel mensen, na hun Hema bezoek, naar buiten komen met een halve warme rookworst in hun hand. Dat blijken er toch nog redelijk veel te zijn, het is wel winter, in de zomer denk ik, dat ik de rookworstfans met de helft kan verminderen. Wat opvalt is, dat er bijzonder weinig jongeren met een halve worst in de hand naar buiten komen. Heeft de Hema rookworst nog toekomst?

Ook het wat chiquere volk dat per ongeluk, of door de economische crisis gedwongen, de Hema bezoekt, blieft geen rookworst. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar de worstenkopers zijn meer het soort volk dat ’s avonds met een zak chips en een Aldi-biertje voor de TV zit. Daar is niets mis mee, dat wil ik maar gezegd hebben, je moet zo oppassen met wat je zegt en schrijft. Voor je het in de gaten hebt, valt iedereen over je heen. Het vergt ook een bijzondere techniek om de Hema rookworst te verorberen, die techniek krijg je pas na tientallen halve worsten onder de knie. Beginners kunnen meteen dóór naar de stomerij, om hun kleding te laten ontvetten. Tijd om op te stappen, ik loop nog even de Hema binnen en doe twee koude worsten in een zakje, voor de erwtensoep. De koude worsten liggen in een ronde bak, er ligt een onhandige metalen handgreep bij. Het lukt mij niet de worsten met de handgreep te pakken, ook al omdat ik de gaafste exemplaren er uit wil vissen. Dan maar met de blote handen. U moet wel opletten dat u die originele vette worsten inpakt, niet die vetarme, dat is rotzooi. Bij de kassa bestel ik nog een halve warme rookworst en reken af, tevreden wandel ik de vrieskou in. Heerlijk!

Martin Wings