Schrijver Dichter Columnist

Een cowboy met drie hoeden

Om mensen te observeren, zat ik weer, zoals zo vaak, op een terras. Noem het gerust een hobby of een afwijking. Dit keer zat ik op een terras in Barcelona en wel op de beste stand, op de Ramblas. Zelfs in Barcelona wordt je niet altijd vrolijk van wat er voorbij loopt. Zoals die man met drie, in elkaar geschoven, identieke cowboyhoeden op zijn hoofd. Nieuw voorraadje gekocht en niet laten inpakken? Hoe het ook zij, de ultieme schoonheid kwam weer eens niet voorbij. Bijvoorbeeld Shakira, die regelmatig in Barcelona zal zijn, sinds ze verkering heeft met de voetballer Piqué van FC Barcelona.

Naast mijn terras was een open plek. Die werd ingenomen door een balletje-balletje groep en twee waaiers verkopers. Hoe werkt dit? Voor balletje-balletje heb je nodig, zeven Oostblok criminelen, waar onder één vrouw. Die ene vrouw en een van de mannen spelen de toeristen. De vrouw heeft een grote zonnehoed op haar hoofd en slaakt aanhoudend kreetjes, zoals oh, ah, yes, thank you. Dit doet ze om de aandacht van voorbijgangers te trekken. De mannelijke toerist ziet er ook potsierlijk uit, als een toerist dus. Een van de mannen schuift met de doosjes, één man staat op de uitkijk om te waarschuwen als politie in de buurt komt. De overige mannen en de “toeristen” schuiven elkaar bankbiljetten toe, die dus wel mooi in de groep blijven. Tot natuurlijk één of meer zeer domme echte toeristen mee gaan spelen, die worden vakkundig en zeer snel van hun geld beroofd. Zien ze dat in de verte politie in hun richting komt, dan zijn ze sneller verdwenen dan ik kan kijken. Dat is ook niet zo moeilijk omdat die agenten van verre goed zichtbaar zijn door hun geel groene reflecterende hesjes.

Dan de waaiers verkopers. Ook hier weer zijn, ik neem geen blad voor de mond, drie Karpatenkoppen nodig. Zij het, dat ze iets donkerder getint moeten zijn, zodat ze een beetje op Spanjaarden lijken. Twee jongens spreiden een wit lakentje op de grond uit van ongeveer één vierkante meter groot. Aan de hoeken van het lakentje zijn touwtjes bevestigd. Is er politie in aantocht dan grijpen ze de touwtjes en wandelen snel weg, het lakentje vormt dan een soort zak waar de waaiers in zitten. De derde gluiperd staat op de uitkijk en als er een waaier verkocht wordt, komt hij razend snel het geld ophalen. De twee verkopers hebben geen cent op zak, ook geen wisselgeld, ook hier zorgt de derde man voor. De gedachte er achter is: Als de jongens gepakt worden en geen geld op zak hebben, dan hebben ze dus ook niets verkocht.

Zowel de balletje-balletje groep als de waaierverkopers hebben een onrustig bestaan. Toch is het blijkbaar lonend, bij balletje-balletje moeten er zeven mensen van leven. Ze doen dit toch nog liever dan echt werken.

En dan de Spaanse politie, die speelt het spel mee, ze jagen de criminelen op, maar pakken ze niet. Het lijkt verdorie wel Nederland. Ze willen ze waarschijnlijk ook niet pakken omdat het bewijs van verkoop en/of oplichting moeilijk te bewijzen valt. Hooguit zouden ze geverbaliseerd kunnen worden voor, zonder vergunning activiteiten uit te oefenen op de Ramblas. Tien agenten in burger zouden het Oostbloktuig zó kunnen oppakken. Maar wat dan? De volgende dag staan er weer anderen, want u begrijpt dat achter de schermen een nog grotere crimineel de regie voert.

Misschien is het ook niet zo erg, die superdomme toeristen trappen wel weer ergens anders in,.mogelijkheden genoeg. Mijn opa zei altijd, en ook hij nam geen blad voor zijn mond: `De mens wil bezeikt worden.’ U niet? Waarom ligt dan die woekerpolis in uw la? Genoeg terras, mijn bier is op, een wandelingetje door Barcelona is ook leuk, laat ik dat maar eens gaan doen.

Martin Wings