Schrijver Dichter Columnist

Zoekplaatje

Bent u ook zo dol op contactadvertenties? Ik spel ze, de wanhoop druipt er vaak van af. Mensen blijven zoeken naar spelden in hooibergen. Onderstaande advertentie trof ik aan in een zogenaamde kwaliteitskrant, maar het zou evengoed een andere advertentie kunnen zijn, omdat ze bijna allemaal hetzelfde zijn.

Vrouw 64 jaar (ac.niv.) tikje eigenwijs. Dol op pottenbakken, schilderen, antiek, muziek en koken. Maakt graag verre reizen. Zoekt begripvolle man, intelligent, stijlvol, stabiel. Moet positief en blij in het leven staan en financieel onafhankelijk zijn. Leeftijd 65 tot 75 jaar. Samen kunnen we er nog iets van maken.

Ik ga deze advertentie voor u ontleden (ouderwets begrip). Met wie hebben we hier te doen? Een vrouw, die meteen duidelijk wil maken dat ze niet van de straat is, ze heeft namelijk academisch niveau, wat dat dan ook moge zijn. Meestal reikt dat niet verder dan het niveau van een gemiddelde mavo leerling. Ze wil maar duidelijk maken dat ze bij een hogere kaste behoort, ze is niet zo maar een gewoon mens, neen, zij behoort tot de uitverkorenen. Zij voelt zich duidelijk iets meer en beter dan u en ik. Zij kan wel degelijk goed met andere kakkers om gaan. Ze is wat te oud om spontaan van de straat gerukt te worden, vandaar de advertentie. Ze is van een generatie die niet voor haar geld heeft hoeven te werken, daarom heeft zij zich bezig kunnen houden met kleien en potloodtekenen. Ik mis in haar tekst nog dat zij verzot is op theaterbezoekjes en terrasjes. Zij houdt van koken. Dat schrijven alleen dames die nooit zelf en dagelijks voor een groot gezin hebben moeten koken. Dan wordt het namelijk werk! Neen, wat zitten te broddelen met kruiden en andere buitenissigheden. Liflafje hier, sausje daar.

Wat zoekt zij? Een oudere man, ze weet wel dat ze bij jongere mannen geen kans maakt. Mannen willen nu eenmaal in het algemeen jongere vrouwen. Of u dat nou leuk vindt of niet! Hij moet intelligent zijn. Hij mag een kleine man zijn met een kale kop, dikke buik en spillebeentjes en mag daarbij ook nog oerlelijk zijn, als hij maar intelligent is. Op haar leeftijd speelt uiterlijk blijkbaar geen enkele rol meer. Ook moet hij voortdurend blij zijn. Met haar? Verder moet hij zijn eigen broek kunnen ophouden, zij wil niet kostwinnertje spelen, dat heeft ze nooit gedaan. Zij gaat niets voor hem betalen. Zelf heeft zij er nog niets van gemaakt blijkbaar en daarom zoekt zij “hem” om er, zij het aan de late kant, samen nog iets van te maken. Het wijf is nog stronteigenwijs ook, dat zijn alle vrouwen die schrijven dat ze een tikje eigenwijs zijn. Ik wens haar veel succes!

Martin Wings