Schrijver Dichter Columnist

Kerstboodschap

Het is vandaag 27 december, sommige mensen spreken zelfs van derde kerstdag, maar dat gaat mij wat te ver. Ik ben nog steeds onder de indruk van de kerstboodschap van Beatrix. Ik noem haar voor het gemak maar even gewoon Beatrix. Dit omdat het Veronica magazine mij, in een persoonlijke brief, ook aanspreekt met jij (jij kunt nú van onze fantastische aanbieding profiteren). Ik pas mij aan, jij ook?

De kerstboodschap van Beatrix ligt mij eerlijk gezegd een beetje op de maag, net als dat dode dier dat gisteren op mijn bordje lag en die goedkope fles wijn uit het kerstpakket. Die kerstboodschap lijkt wel op mijn lijf geschreven te zijn, dat Beatrix mij in gedachten had. Hoewel zij mij toch niet kent en ik haar niet. Boze tongen beweren zelfs dat Beatrix die boodschappen niet zelf schrijft, zoals ze ook nooit haar boodschappenlijstje zelf schrijft. Ik citeer enkele zinnen uit haar kerstboodschap: Hebt u naaste lief als uzelf, het is een ieder die op onze weg komt, de medemens in ons leven. Maar zien wij die ook? We zijn geneigd van de ander weg te kijken en onze ogen en oren te sluiten voor de omgeving.

Ik schaam mij diep! Ook ik wil bepaalde mensen niet zien, ook ik heb bepaalde mensen niet lief. Maar ik sluit mijn ogen en oren niet voor die mensen, ik zap ze weg. De hele avond heb ik de afstandbediening in mijn hand, dat is op zich al heel vermoeiend. Zodra een van deze medemensen, die ik niet wil zien, op het beeld verschijnt, gebruik ik razend snel mijn duim. Zap, weg! Ik heb al veel pogingen ondernomen deze dwangmatige neiging te beteugelen, maar het lukt mij niet. Sorry, medemens, duizend maal sorry, misschien moet ik mij laten behandelen. Wie zijn dan die beklagenswaardige medemensen die ik niet lief heb, die ik niet wil zien, hier komt mijn lijstje: Op de eerste plaats staat Paul de Leeuw. Ik hoop dat u mij begrijpt en dat ik niet bij iedere naam moet uitleggen, waarom ik braakneigingen krijg. Paul heeft hevige concurrentie van Tofik Dibi, ik begrijp dat dit extra gevoelig ligt omdat deze medemens bovendien allochtoon is. De rest van mijn lijstje geef ik u zonder commentaar en in willekeurige volgorde: Arie Boomsma, Karin Bloemen, Giel Beelen, Dolf Jansen. En dan is daar nog die uitgepoepte cabaretier, kom hoe heet hij nu ook al weer? Oh ja, Freek de Jonge. Het kan zijn dat er enkele namen in mijn lijstje ontbreken, omdat ik er niet zo snel op kan komen. U ziet dat er maar één vrouw op mijn lijstje staat. Vrouwen heb ik over het algemeen wel lief en ik zie ze graag. Ik ga er aan werken!

Martin Wings