Schrijver Dichter Columnist

Mannensukkels

Zelfs op mijn buitenlandse vakantieadres zag ik steeds meer ouderen met kleine kinderen sjouwen, dat waren beslist geen nákomertjes. Het is mogelijk dat opa en oma mee op vakantie mogen, lekker gemakkelijk. De ouders kunnen hun gang gaan en genieten van elkaar en ontspannen. Opa en oma hebben de zorg, de inspanning en de verantwoording. Mogelijkheid twee: `Pap en mam als jullie toch op vakantie gaan, kunnen jullie dan onze kinderen meenemen? Dan kunnen wij lekker los gaan op Ibiza, even zonder kinderen, daar zijn wij dringend aan toe, ook al om ons huwelijk te redden.’

Nu ga ik niet alle ouders over één kam scheren. Maar hoe gaat het vaak, eerst moeten beiden een goede baan vinden, dan moet er een eigen huis komen en vervolgens gaan ze er een luxe levensstijl op na houden. Als dit alles verwezenlijkt is, kan er eindelijk een kind komen. Vervolgens wordt dat kind gedropt bij de opa’s en oma’s, omdat ze anders die goede baan,  huis en levensstijl niet kunnen houden. En waarom kunnen zij hun levensstandaard niet houden? Omdat ze beiden moeten werken om alles te kunnen betalen.

Met andere woorden: Uw dochter is met een sukkel getrouwd, die niet in staat is, om alleen, zijn eigen gezin te onderhouden. Zeg hem dat maar eens. De sufferd zal wel boos worden, omdat hij ergens ook wel voelt dat u gelijk hebt. Ik blijf er bij, een man die met zijn inkomen, zijn gezin niet kan onderhouden is een loser, geen knip voor de neus waard, een stoethaspel, is eigenlijk geen man.

Ondertussen lopen opa en oma op hun wenkbrauwen en staan op het punt van een zenuwinzinking.

Ja, maar is het niet van alle tijden dat grootouders hun kinderen hielpen bij de opvoeding van de kleinkinderen? U vergeet er wel even bij te vermelden dat in die tijden wel drie generaties bij elkaar onder één dak woonden. Nu wonen de grootouders met hun kleinkinderen in één huis, de ouders wonen elders.

Martin Wings